Απολογισμός Παιδιατρικού Τομέα έτους 2007

Κύριος σκοπός της Επιτροπής του Τομέα είναι η συμβολή του στην προαγωγή της παιδιατρικής νοσηλευτικής με την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Οι στόχοι που έθεσε η επιτροπή κατά το έτος 2007 ήταν:

· Προγραμματισμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

· Οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Παιδιατρικής Νοσηλευτικής στην Αθήνα σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Παιδιατρικών 
  Νοσηλευτών (International Association of Pediatric Nurses – I.A.P.N.)

· Έκδοση έντυπου υλικού σχετικά με την προετοιμασία των παιδιών για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, την πραγματοποίηση
  επώδυνων διαδικασιών και ενημέρωση για την προεγχειρητική διαδικασία.

· Έκδοση βιβλίου με τίτλο: «Οξύς πόνος στα παιδιά. Νοσηλευτική Προσέγγιση».

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Α. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες πραγματοποίησε ο τομέας κατά το έτος 2007 είναι:


1. Συνδιοργάνωση του Παιδιατρικού τομέα με την Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, του Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης και της APLS Hellas, Επείγουσα Ιατρική στα παιδιά, ενός Μονοήμερου Σεμιναρίου Υποστήριξης της Ζωής στα Παιδιά, το οποίο έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2007 στο Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης.
2. Συμμετοχή του τομέα με στρογγυλό τραπέζι στη 2η Νοσηλευτική Ημερίδα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου στις 20 Οκτωβρίου 2007 με θέμα: «Επείγουσες καταστάσεις στην Παιδιατρική Νοσηλευτική».

3. Συμμετοχή του τομέα με στρογγυλό τραπέζι στο 2ο Συνέδριο των Νοσηλευτών Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2007 με θέμα: «Νοσηλευτική Αντιμετώπιση Παιδιατρικών Καταστάσεων στο Τ.Ε.Π.».

4. Συμμετοχή στην 9η συνάντηση του Παιδιατρικού τομέα με το Pediatric Nursing Associations of Europe – PNAE, ( Παιδιατρικοί Νοσηλευτικοί Σύνδεσμοι Ευρώπης - Π.Ν.Σ.Ε.) στις 16 Μαρτίου 2007 στο Δουβλίνο.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν:

• Outline of Children’s Nursing in Ireland

• National Children’s Nurses Retention and Recruitment Workforce Project

• Update on FEPI and overview of the working group on Nursing Education, Training and Competencies

• Core paediatric nurse curriculum and competencies

• IPA/IPAN Congress in Greece 2007

• Minimum Paediatric Nurse staffing levels

• Paediatric quality indicators and satisfaction tools

5. Οργάνωση της 10ης συνάντησης του Παιδιατρικού Τομέα με το Pediatric Nursing Associations of Europe – PNAE, (Παιδιατρικοί Νοσηλευτικοί Σύνδεσμοι Ευρώπης - Π.Ν.Σ.Ε.) στις 23 Αυγούστου στα γραφεία του ΕΣΝΕ στην Αθήνα.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν:

• Update of Children’s Nursing in Greece

• 3rd International Congress in Greece, 2007

• Minimum Paediatric Nurse staffing levels

• Paediatric quality indicators and satisfaction tools

• Care of the critically ill child requiring high dependency care on general paediatric wards

• Care of the critically ill child requiring high dependency care on general paediatric wards.

6. Οργάνωση συνάντησης στην οποία συμμετείχαν το Pediatric Nursing Associations of Europe – PNAE, (Παιδιατρικοί Νοσηλευτικοί Σύνδεσμοι Ευρώπης - Π.Ν.Σ.Ε.) και η Διεθνής Ένωση Παιδιατρικών Νοσηλευτών (International Association of Pediatric Nurses –I.A.P.N.), στα πλαίσια του 3ου Παγκοσμίου Νοσηλευτικού συνεδρίου στην Αθήνα, στις 24 Αυγούστου 2007.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν πολλοί σύνεδροι από πολλές χώρες και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την μελλοντική πορεία και εξέλιξη του PNAE και του IAPN.


Β. Οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Παιδιατρικής Νοσηλευτικής στην Αθήνα σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Παιδιατρικών Νοσηλευτών (International Association of Pediatric Nurses – I.A.P.N.)

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Παιδιατρικής Νοσηλευτικής πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Αυγούστου 2007, στο Συνεδριακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Παιδιατρικών Νοσηλευτών (International Association of Pediatric Nurses –I.A.P.N.) και του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος ( Ε.Σ.Ν.Ε.), στα πλαίσια των εργασιών του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου Παιδιατρικής.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 παιδιατρικοί νοσηλευτές από 27 χώρες, Ευρώπη (Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία κ.α), Αμερική (Η.Π.Α., Καναδά, Μεξικό, Αργεντινή, κ.α.), Ασία (Ιαπωνία, Ινδονησία, Κίνα, Ιράν, κ.α), και Ωκεανία (Αυστραλία). Η εναρκτήρια ομιλία με θέμα: «Καλλιέργεια του Ανθρωπισμού και των Ηθικών Αξιών στην Νοσηλευτική» πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Παρασκευά Παρασκευόπουλο. Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου ήταν η Αγγλική ενώ υπήρχε ελληνική μετάφραση. Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πέντε ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών με θέματα :

• « FEPI και ο κώδικας Νοσηλευτικής Ηθικής και Δεοντολογίας για τους νοσηλευτές στην Ευρώπη», Loredana Sasso.

• «Παχυσαρκία και υποσιτισμός στα παιδιά», Κωνσταντίνος Τζουμάκας.

• «Προκλήσεις στη διαχείριση του παιδιατρικού πόνου», Stephanie J. Dowden.

• «Παιδική κακοποίηση – Θέμα υψίστης σημασίας για τους παιδιατρικού νοσηλευτές», Bjorn Tinberg.

• «Παιδί και οικογένεια σε κρίση σε ένα περιβάλλον κρίσης», Καλλιόπη Χατήρα.


Παρουσιάστηκαν 81 ελεύθερες ανακοινώσεις και 38 αναρτημένες ανακοινώσεις σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων η οποία κάλυψε σημαντικό μέρος της σύγχρονης Παιδιατρικής Νοσηλευτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις θεματικές ενότητες:

• Επείγουσα παιδιατρική νοσηλευτική.

• Νοσηλευτική αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στην παιδιατρική.

• Φροντίδα παιδιού και οικογένειας.

• Ηθική και Δεοντολογία στην παιδιατρική νοσηλευτική – Παιδική κακοποίηση.

• Επαγγελματισμός – Συνεχιζόμενη εκπαίδευση – Νοσηλευτική Διοίκηση κ.α.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δυο στρογγυλά τραπέζια με θέματα σχετικά με το παιδικό βρογχικό άσθμα και την φροντίδα του παιδιού με καρκίνο τελικού σταδίου καθώς και ένα κλινικό φροντιστήριο αναφερόμενο στη μεθοδολογία διεξαγωγής και ερμηνείας των ποιοτικών μελετών στην παιδιατρική νοσηλευτική.

Η διοργάνωση του συνεδρίου κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής και ο απόηχος των εργασιών του ήταν εξαιρετικά θετικός. Η συμμετοχή αξιολογήθηκε ως σημαντική τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών διεξαγωγής του συνεδρίου όπως τόνισε και η Corry van den Hoed- Heerschop (εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Παιδιατρικών Νοσηλευτών), κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου.


Γ. Έκδοση ενημερωτικών εντύπων για παιδιά και γονείς.

Διερεύνηση του τρόπου έκδοσης των εντύπων ενημέρωσης και προετοιμασίας του παιδιού και των γονέων για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Δ. Έκδοση βιβλίου με τίτλο « Οξύς πόνος στα παιδιά. Νοσηλευτική Προσέγγιση»


Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης των δικαιωμάτων των κλιμάκων αξιολόγησης του πόνου, ολοκληρώθηκε η έκδοση του βιβλίου. Την έκδοση επιμελήθηκε η κα. Α. Βασιλάκου υπεύθυνη των εκδόσεων ΒΗΤΑ.

Οι συγγραφείς Β. Μάτζιου – Μεγαπάνου και Ε. Κυρίτση με δήλωσή τους (με ιδιωτικό συμφωνητικό με τις εκδόσεις ΒΗΤΑ), εκχώρησαν τα έσοδα από την διάθεση των πωλήσεων των αντιτύπων του βιβλίου στον ΕΣΝΕ, μέχρι εξαντλήσεως των συμφωνημένων αντιτύπων.

Η Πρόεδρος του Τομέα

Βασιλική Μάτζιου - Μεγαπάνου

Νέα Επιτροπή Τομέα Παιδιατρικής Νοσηλευτικής

Ανακοίνωση Παιδιατρικού Τομέα ΕΣΝΕ

Στις 28 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκαν στον ΕΣΝΕ εκλογές για ανάδειξη νέας επιτροπής του Τομέα Παιδιατρικής 2012 -2016.

Η σύνθεση της νέας Επιτροπής του Τομέα έχει ως εξής :

Πρόεδρος : Παντελής Περδικάρης

Αντιπρόεδρος : Κωνσταντίνος Πέτσιος

Γραμματέας : Φωτεινή Μαυρίδη

Μέλη : Ευφροσύνη Βλαχιώτη

Ελένη Ευαγγέλου

Δέσποινα Κουμπαγιώτη

Βαρβάρα Μπουτοπούλου


4ος Κύκλος Εκπαιδευτικών Μαθημάτων (Παιδιατρικός Τομέας ΕΣΝΕ)


logo"Φυσιολογική ανάπτυξη & αναπτυξιακές διαταραχές" Κλινικές εφαρμογές αξιολόγησης.

Απρίλιος - Ιούνιος 2017

Αφίσα - Πρόγραμμα


Επάγγελμα: Παιδιατρικός Νοσηλευτής

Ο ΕΣΝΕ συμμετείχε στο Paediatric Nursing Associations of Europe (PNAE) – Παιδιατρικοί Νοσηλευτικοί Σύλλογοι Ευρώπης και σε συνεργασία με το International Association of Pediatric Nurses (IPAN) κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με τους Παιδιατρικούς Νοσηλευτές, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα βοηθήματα:


Παιδιατρικός Τομέας ΕΣΝΕ: Έντυπα Αξιολόγησης Ζωτικών Σημείων

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ο Παιδιατρικός Τομέας του Ε.Σ.Ν.Ε. προέβη στη δημιουργία ειδικών συνοπτικών εντύπων, μετά την ολοκλήρωση του 1ου  Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με θέμα «Παιδιατρική Νοσηλευτική Αξιολόγηση» (κατά  την περίοδο Νοέμβριος 2009 - Φεβρουάριος 2010).

Τα έντυπα αυτά αφορούν την κλινική αξιολόγηση των ζωτικών σημείων στην παιδική ηλικία και επιλεγμένων νοσηλευτικών παρεμβάσεων με στόχο να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τον κλινικό παιδιατρικό νοσηλευτή, με τη βοήθεια επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων. Δείτε εδώ τα Έντυπα

 

International Council of Nurses rcn.jpg ANA nurse CE American Nurses Association logo.gif
© 2024 Esne. All Rights Reserved. Powered by M&M