Έκοψε την πίτα το ΠΤ ΕΣΝΕ Αχαϊας

Στις 30-1-2012, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του περιφερειακού τμήματος νομού Αχαΐας του ΕΣΝΕ...(Περισσότερα...)


 

Κοπή Πίττας Περιφερειακού Τμήματος ΕΣΝΕ Ν. Αχαΐας

Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας σας καλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012,  στις 7:00 μμ.  στην «Αίθουσα Συνεδριάσεων» του TEI Πάτρας (Περισσότερα...)


 

Δελτίο Τύπου Π.Τ. ΕΣΝΕ Αχαϊας (Συμπεράσματα 11ης Διημερίδας)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 11ης Νοσηλευτικής Διημερίδας του Π.Τ. ΕΣΝΕ Αχαΐας με θέμα: «Γνωστική & τεχνική προσέγγιση της Νοσηλευτικής επιστήμης» στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2009 στο Συνεδριακό κέντρο του ΑΤΕΙ Πατρών, την οποία παρακολούθησαν νοσηλευτές από πολλά μέρη της Δυτικής Ελλάδας και πλήθος σπουδαστών του ΑΤΕΙ Πατρών (Περισσότερα...)

   

Π.Τ. Αχαϊας: Συμπεράσματα 10ης Ημερίδας - Αποτελέσματα εκλογών - Σύσταση σε σώμα

Με επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της 10ης Νοσηλευτικής Ημερίδας του Π.Τ. ΕΣΝΕ Αχαΐας  που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του  ΕΣΝΕ  στις 12 Μαρτίου 2009 με θέμα: «Τεχνικές Δεξιότητες: Κλειδί για την ποιότητα στην Νοσηλευτική φροντίδα» και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Π.Γ.Ν. Πατρών.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Πατρών κ. Λιατσής Γαβριήλ, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αντωνοπούλου Βασιλική και η Πρόεδρος του ΕΣΝΕ κ. Κυρίτση Ελένη.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έλαβαν χώρα 3 κλινικά φροντιστήρια,  2 εισηγήσεις  και 1 ελεύθερη αναρτημένη ανακοίνωση. Η θεματολογία των κλινικών φροντιστηρίων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κάλυπτε τους εξής τομείς:

  • διατήρηση βατότητας των περιφερικών φλεβικών καθετήρων
  • ισχύοντα πρωτόκολλα  σχετικά με την διαχείριση της ηπαρίνης,
  • παράγοντες κινδύνου και πρόληψης των κατακλίσεων,
  • φαρμακευτικά λάθη και
  • μέτρα πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Π.Τ. Αχαΐας.

Μετά τη σύσταση σε σώμα το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους:

Πρόεδρος:          Παπαδημητρίου Μαρία

Αντιπρόεδρος:   Φειδάνη Αικατερίνη

Ταμίας:               Μαρνέρας Χρήστος

Γραμματέας:      Αντωνάκη Ελένη

Μέλη:                  Ανδριοπούλου Μαρία

                            Καραβατσέλου Βασιλική

                            Σεϊδοπούλου Δήμητρα

 

               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

              Ελένη Αντωνάκη                                   Μαρία Παπαδημητρίου


Π.Τ. ΕΣΝΕ Ν. Αχαίας - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2010

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Π.Τ. ΕΣΝΕ Νομού Αχαΐας στο Κοσμικό κέντρο «Κληματαριά» με μεγάλη συμμετοχή Νοσηλευτών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Νοσηλευτές από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, Δ/ντές, Τομεάρχες και  προϊστάμενοι Νοσηλευτικών μονάδων, εκπαιδευτικοί από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Πάτρας καθώς και η πρόεδρος του 6ου Π.Τ της ΕΝΕ (Δείτε εδώ φωτογραφίες απο την εκδήλωση).

Συγκινητική ήταν η στιγμή της εκδήλωσης, όπου τιμήθηκαν για την προσφορά τους δύο στελέχη της Νοσηλευτικής κοινότητας του Ν. Αχαΐας, η απελθούσα πρόεδρος του Π.Τ. ΕΣΝΕ Ν. Αχαΐας και συνταξιοδοτηθείσα Δ/ντρια του ΓΝ Πατρών, κ. Χαβέλα Λαμπρινή καθώς και η κ. Βασιλακοπούλου Σοφία πρώην μέλος του Δ.Σ του Π.Τ., συνταξιοδοτηθείσα Δ/ντρια ΓΝ Αιγίου και νύν Δ/ντρια του «Ολύμπιου» Θεραπευτηρίου Πάτρας.

Με ενθουσιασμό δέχτηκαν τα μέλη την πρωτοβουλία του Π.Τ. ΕΣΝΕ Ν. Αχαΐας  να τιμήσει δύο Νοσηλευτές που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη μάχιμη γραμμή. Οι νοσηλευτές που τιμήθηκαν για τον καθημερινό τους αγώνα ήταν από τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της περιοχής, η κ.  Καραθανάση Ελένη από το ΠΠΝ Ρίου και η κ. Σίσκου Ευαγγελία από το ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας». Τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Π.Τ. κ. Παπαδημητρίου Μαρία και μαζί με όλο το Δ. Σ.  του Π.Τ. ΕΣΝΕ Ν. Αχαΐας ευχήθηκε υγεία και ευτυχία σε όλους τους Νοσηλευτές και τις οικογένειές τους, με την επισήμανση η συμμετοχή στον ΕΣΝΕ να είναι ενεργός για το 2010.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το Π.Τ. ΕΣΝΕ Ν. Αχαΐας εύχεται σε όλους τους Νοσηλευτές Ευτυχισμένο και Δημιουργικό 2010.

          Η πρόεδρος                                                     Η Γραμματέας

        Μαρία Παπαδημητρίου                                       Ελένη Αντωνάκη


Περιφερειακό Τμήμα Ν. Αχαϊας

 0achaia_map.gifΔραστηριότητες Περιφερειακού τμήματος Ε.Σ.Ν.Ε. Νομού Αχαΐας

Το Περιφερειακό Τμήμα (Π.Τ.) του ΕΣΝΕ του νομού Αχαΐας δημιουργήθηκε το 1997 σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό.
Στη συνέλευση που προηγήθηκε των εκλογών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου προήδρευσε η καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΣΝΕ Βασιλική Λανάρα.

Το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο απο τους εξής:
1. Παπαδημητρίου Μαρία, Πρόεδρο
2. Θεοδωρακοπούλου Γεωργία, Αντιπρόεδρο
3. Σπυράτο Φώτη, Γραμματέα
4. Μαρνέρα Χρήστο, Ταμία
5. Σουλελέ Παναγιώτη, Μέλος
6. Φιδάνη Αικατερίνη, Μέλος
7. Χαβέλα Λαμπρινή, Μέλος

Το Π.Τ. συνεδριάζει μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.  Από την αρχή της σύστασής του έχει διοργανώσει 7 νοσηλευτικές διημερίδες.

Οι τίτλοι των διημερίδων ήταν οι παρακάτω:
1η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα 20-21/2/1998 «Η νοσηλευτική μπροστά στο 2000»
2η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα 23-24/4/1999 «Σύγχρονες Νοσηλευτικές προσεγγίσεις στην κλινική πράξη και εκπαίδευση»
3η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα 28-29/1/2000 «Η νοσηλευτική από τη θεωρία στην πράξη»
4η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα 30-31/3/2001 «Νοσηλευτική επιστήμη: ρόλος και προσφορά στην Κοινωνία»
5η Νοσηλευτική Διημερίδα 19 – 20/4/2002 «Νοσηλευτική και τεχνολογία»
6η Νοσηλευτική Διημερίδα 9-10/5/2003 «Η σύγχρονη Νοσηλευτική στο πνεύμα της Ολυμπιάδας»
7η Νοσηλευτική Διημερίδα 29-30/4/2004 «Ολυμπιακοί αγώνες και Νοσηλευτική»

Πρακτικά τυπώθηκαν μόνο για την 1η διημερίδα. Ενίοτε βραβεύεται η καλύτερη εργασία.

    * Έγιναν διαβήματα προς τον Πρύτανη και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής με σκοπό την ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.· Έχει προβεί σε διαβήματα προς το Δήμο της Πάτρας και την εκκλησία για την ανεύρεση χώρου στέγασης του Π.Τ. του ΕΣΝΕ με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και την επικοινωνία με τα μέλη μας ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς. Περιμένουμε σύντομα απάντηση.
    * Διοργάνωσε 2 φορές ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στο ΤΕΙ της Πάτρας
    * Κάθε χρόνο εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα του Νοσηλευτή. Ο εορτασμός γίνεται με διαφορετικές εκδηλώσεις κάθε φορά όπως Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία, διανομή φυλλαδίων στο κέντρο της πόλης για το έργο των νοσηλευτών, διανομή αναμνηστικών μπρελόκ με το σύμβολο του ΕΣΝΕ (ΜΑΪΟΣ 2001), εκδήλωση στη Διακείδιο Σχολή, ομιλία σχετική με το θέμα του ICN (ΜΑΪΟΣ 2004).
      ΣΗΜ: Το 2001 κατόπιν εγγράφου του Π.Τ. και συνεργασίας με τις Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δόθηκε για 1η φορά 1 ημέρα αργία στο νοσηλευτικό προσωπικό
    * Κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και ενισχύει νοσηλευτές με οικονομικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων της περσινής διημερίδας δόθηκαν στην οικογένεια του Νοσηλευτή Λεβεντζώνη που σκοτώθηκε την ώρα του καθήκοντος στη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
    * Διοργανώνει κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία των νοσηλευτών μεταξύ τους και τη σύσφιξη των σχέσεων
    * Διοργανώνει μονοήμερες και τριήμερες εκδρομές
    * Διοργανώνει ομιλίες σε σκοπό τη διαφώτιση του κοινού σε θέματα αιμοδοσίας, αγωγής υγείας κ.λ.π.
    * 2000 – 2004 Συνεργάζεται άμεσα με την Κεντρική Διοίκηση του του ΕΣΝΕ στην Αθήνα (Η πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος 2000-2004 ήταν και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου και συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Συμμετέχει δε στη σύνταξη του Μηνιαίου Νοσηλευτικού Δελτίου και στη σύνταξη του τριμηνιαίου περιοδικού «Νοσηλευτική». Ο ταμίας του Π.Τ. ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 29ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου του ΕΣΝΕ).
    * Αρκετά μέλη μας συμμετέχουν σε διάφορους τομείς του ΕΣΝΕ (ογκολογικός τομέας, τομέας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κ.λ.π.) και συμμετέχει με κείμενα στο Μηνιαίο Νοσηλευτικό Δελτίο και επιστημονικά άρθρα στο περιοδικό «Νοσηλευτική»
    * Συλλέγει τις ετήσιες συνδρομές των μελών και γράφει νέα μέλη

Από το Νοέμβριο του 2000 μέχρι το 2004 το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΣΝΕ αποτελείτο από τους εξής:

1. Παπαδημητρίου Μαρία Πρόεδρο, καθηγήτρια του ΤΕΙ Πάτρας
2. Χαβέλα Λαμπρινή, Αντιπρόεδρο, Τομεάρχη ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»
3. Κάργα Μαρία, γραμματέα, Νοσηλεύτρια ΠΓΝ Πατρών
4. Μαρνέρα Χρήστο, ταμία, νοσηλευτή ΠΓΝ Πατρών
5. Θεοδωρακοπούλου Γεωργία, μέλος, καθηγήτρια ΤΕΙ Πάτρας
6. Σεϊδοπούλου Δήμητρα, μέλος, προϊσταμένη ΜΕΘ ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»
7. Φιδάνη Αικατερίνη, μέλος,, καθηγήτρια εφαρμογών ΤΕΙ Πάτρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβει στις παρακάτω ενέργειες:

    * Συλλογή υπογραφών όσον αφορά το υπόμνημα που συντάχθηκε από την Αθήνα σχετικά με την ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2000
    * Αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας προς τον Πρύτανη του ανοικτού Πανεπιστημίου σχετικά με τον αποκλεισμό των Νοσηλευτών ΑΕΙ από το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (λάβαμε απαντητική επιστολή και οι πτυχιούχοι νοσηλευτικής ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται πια ως υποψήφιοι) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2001
    * Διοργάνωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας 2001
    * Διοργάνωση 4ης, 5ης και 6ης Επιστημονικής Νοσηλευτικής Διημερίδας.
    * Η κα Κυριακή Νάνου γνωστή για το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο στο Τμήμα Νοσηλευτικής τιμήθηκε με πλακέτα και ανακηρύχθηκε ως επίτιμη Πρόεδρος του Π.Τ. του ΕΣΔΝΕ
    * Διερευνήθηκε το θέμα του αποκλεισμού των Νοσηλευτών ΤΕΙ στην προκήρυξη θέσεων από τους «Βοηθούς Επιθεωρητές Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2001
    * Συνάντηση με τον πρόεδρο του Πε.Σ.Υ.Π. Δυτικής Ελλάδας στον οποίο τέθηκαν τα προβλήματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001
    * Δόθηκε επιστολή στην Υφυπουργό Υγείας κα Σπυράκη κατά τον ερχομό της στην Πάτρα για την επίσημη έναρξη του Πε.Σ.Υ. Δυτικής Ελλάδας και τέθηκαν τα προβλήματα του νοσηλευτικού κλάδου προφορικά στον υπουργό υγείας κο Παπαδόπουλο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001
    * Αποστολή εγγράφου προς το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σχετικά με το «μηδαμινό» ποσό των 10€ ως αποζημίωση των νοσηλευτών κατά την απασχόλησή τους στα απογευματινά ιατρεία χωρίς διαβάθμιση ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τις σπουδές και την «επιλογή» του νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τη σχετική εγκύκλιο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2001
    * Διαμαρτυρία για τη μη συμμετοχή νοσηλευτών στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
    * Διερεύνηση σχετικά με την άσκηση ιδιωτικού έργου από άτομα τα οποία αυτοαποκαλούνται «νοσηλευτές»
    * Συνεργασία με τους αρμόδιους για την εξεύρεση νοσηλευτών οι οποίοι θα εργαστούν εθελοντικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
    * Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Πληροφορικής με σκοπό τη συμμετοχή του ΕΣΝΕ σε εξαήμερο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2004.
    * Εξέταση και διερεύνηση παραπόνων πολιτών σχετικά με τη μη απασχόληση πτυχιούχων νοσηλευτών σε ιδιωτικά ιδρύματα της περιοχής μας.
    * Διοργάνωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας 2004 όπου έγινε βράβευση της απερχόμενης Δ/ντριας Ν.Υ. του Γ.Ν.Π. "Ο Αγ. Ανδρέας" κ. Κρούσκα Ελένης.
    * Συνεργασία με τους αρμόδιους της Ολυμπιακής επιτροπής του Νομού Αχαΐας για την εξεύρεση και απασχόληση Νοσηλευτών εθελοντικά, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
    * Διοργάνωση 7ης Επιστημονικής Νοσηλευτικής Διημερίδας 29-30 Απριλίου 2004 "Ολυμπιακοί αγώνες και Νοσηλευτική" σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και το Κέντρο Αμεσης Βοήθειας Πάτρας. Το θέμα της διημερίδας ορίσθηκε με αφορμή τον ορισμό του ΠΓΝΠ ως Ολυμπιακό Νοσοκομείο. Προσεκλήθησαν ομιλητές από Αθήνα και Πάτρα.
    * Διεξαγωγή εκλογών και Γενική Συνέλευση του Π.Τ. την 13η Δεκεμβρίου παρουσία της Προέδρου του Ε.Σ.Ν.Ε. κ Χαραλαμπίδου Ελισάβετ.


Από το Δεκέμβριο του 2004 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΣΝΕ αποτελείται από τους εξής:

1. Χαβέλα Λαμπρινή, πρόεδρο, Αναπλ. Δ/ντρια ΓΝ Π «Αγιος Ανδρέας»
2.Σεϊδοπούλου Δήμητρα, αντιπρόεδρο, προϊσταμένη ΜΕΘ ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»
3.Αντωνάκη Ελένη, γραμματέα, Νοσηλεύτρια ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας»
4.Μαρνέρα Χρήστο, ταμία, Νοσηλευτή ΠΓΝ Πατρών
5. Θεοδωρακοπούλου Γεωργία, μέλος, καθηγήτρια,πρ/νη τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Πάτρας
6. Παπαδημητρίου Μαρία, μέλος, καθηγήτρια ΑΤΕΙ Πάτρας
7. Κάργα Μαρία, μέλος, Νοσηλεύτρια ΠΓΝ Πατρών

Το Διοικητικό Συμβούλιο από τότε έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

    * Διοργάνωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας 2005 όπου έγινε η απονομή συμβολικού δώρου στην κ. Κατερίνα Φιδάνη καθηγήτρια εφαρμογών του ΑΤΕΙ Πάτρας και απελθών μέλος του Δ.Σ. για την πολύτιμη προσφορά της

Το Περιφερειακό τμήμα του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) Αχαΐας σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πατρών διοργάνωσε την 8η Νοσηλευτική Διημερίδα στις 24 & 25 Νοεμβρίου 2005 με θέμα: "Κλινική εφαρμογή & Νοσηλευτική έρευνα"
Συνεργασία του Π.Τ. Αχαΐας με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΝΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενημέρωση, καταγραφή και εγγραφή των Νοσηλευτών της Υγειονομικής περιφέρειας Δυτ.Ελλάδος.
Για οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας στα εξής τηλέφωνα:

1. Χαβέλα Λαμπρινή, πρόεδρος, Δ/ντρια ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» τηλ. 2610227042
2. Σεϊδοπούλου Δήμητρα, αντιπρόεδρος, προϊσταμένη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» τηλ. 2610227117
3. Αντωνάκη Ελένη, γραμματέας, νοσηλεύτρια ΓΝΠ«Αγιος Ανδρέας» τηλ. 2610227044
4. Μαρνέρας Χρήστος, ταμίας, νοσηλευτής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ΠΠΝ Ρίου Πατρών τηλ. 2610999424
5. Παπαδημητρίου Μαρία, μέλος, καθηγήτρια ΑΤΕΙ Πατρών τηλ. 2610369052
6. Θεοδωρακοπούλου Γεωργία, μέλος, καθηγήτρια Α.Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής 2610369163
7. Κάργα Μαρία, μέλος, Νοσηλεύτρια ΠΠΝ Ρίου Πατρών τηλ. 2610999814

axaia2.jpg

International Council of Nurses rcn.jpg ANA nurse CE American Nurses Association logo.gif
© 2022 Esne. All Rights Reserved. Powered by M&M