Τομέας Διοίκησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών


Nurses2.gif

Επιτροπή Τομέα Διοίκησης 2012-2016

Πρόεδρος
Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου
Αντιπόεδρος Ασπασία Παναγιώτου
Γραμματέας Ελένη Κλέτσιου
Ταμίας Ιφιγένεια Κοτσαγεώργη
Μέλη Μαρία Πλαστήρα, Μαλαματένια Καπλάνη, Καλλιρρόη Κουτρουμπέλη

Σύμβουλος Τομέα

Μάνια Κασνακτσόγλου

Απολογισμός Τομέα Διοίκησης έτους 2005

Επιτροπή Τομέα Διοίκησης ΝΥ 2008-2012

Πρόεδρος
Ράμμου Πανωραία
Γραμματέας Φώτος Νικόλαος
Ταμίας Φώτης Θεοφάνης
Μέλη Παυλή Άννα, Χαραλαμπάκη Σοφία
Σύμβουλοι Τομέα Μπροκαλάκη Ηρώ, Παναγιωτοπούλου Καλλιόπη

Ο Τομέας Διοίκησης Ν.Υ. εδώ και πολλά χρόνια ενημερώνει και καταρτίζει τους νοσηλευτές σε θέματα που άπτονται της σύγχρονης μεθοδολογίας στη Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, στη διαχείριση καταστάσεων στο χώρο εργασίας, στη προσέγγιση κλινικών υποθέσεων κ.α.

ΣΤΟΧΟΙ-ΣΚΟΠΟΙ

Πρώτη προτεραιότητα της νέας Επιτροπής παραμένει η ευαισθητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού σε θέματα της Διοίκησης μέσα από το πρίσμα των καθημερινών προβλημάτων στους χώρους εργασίας. Η πραγματοποίηση του στόχου αυτού είναι εφικτή καθώς οι νοσηλευτές διαθέτουν γνώση, εμπειρία και ωριμότητα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η ανάπτυξη οργανωτικής κουλτούρας, η ανάλυση των υπαρχόντων πρακτικών εργασίας και η υιοθέτηση νέων που βασίζονται στην τεκμηριωμένη νοσηλευτική πρακτική καθώς και η αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του έργου μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔIΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009

Ο Τομέας Διοίκησης Ν.Υ., στα πλαίσια των στόχων που έθεσε για το έτος 2009, πραγματοποίησε τις εξής δραστηριότητες:

 1. Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των μελών του Τομέα Διοίκησης Ν.Υ. που επιθυμούν να συμβάλλουν στις δραστηριότητες του Τομέα.
 2. Διοργάνωση Φροντιστηριακού μαθήματος με τίτλο: ‘’Διαταραχές προσωπικότητας στο χώρο εργασίας’’ στις 5 Μαρτίου 2009 στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. Παίδων ‘’Παν. & Αγλαία Κυριακού’’
 3. Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή της 4ης Πανθεσσαλικής νοσηλευτικής ημερίδας με θέμα: ‘’Ηγεσία και Νοσηλευτική: απόψεις, προβληματισμοί και προτάσεις βελτίωσης’’,  που διενεργήθηκε στις 28 Μαρτίου 2009 στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης, τα ακόλουθα μέλη της Επιτροπής του Τομέα Διοίκησης Ν.Υ. συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ημερίδας:
  • Μπροκαλάκη Ηρώ (συντονισμός της στρογγυλής τράπεζας με τίτλο: ‘’Εφαρμογές ηγεσίας στο εργασιακό περιβάλλον’’)
  • Παναγιωτοπούλου Καλλιόπη (ομιλία με τίτλο: ‘’Η δυναμική της θεραπευτικής ομάδας’’)
  • Ράμμου Πανωραία (ομιλία με τίτλο: ‘’Στρατηγικές ανάπτυξης του νοσηλευτικού προσωπικού’’)
 4. Συμμετοχή στο 36ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο με θέμα: ‘’Συνθέτοντας το παζλ της θεωρίας με την κλινική πράξη’’, που διενεργήθηκε από 4 έως και 7 Μαΐου στη Μύκονο με:
  • Στρογγυλή τράπεζα με τίτλο ‘’Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο υγείας’’
  • Φροντιστηριακό μάθημα με τίτλο ‘’Σύγκρουση και στρατηγικές διαχείρισης’’
 5. Δημοσίευση στο ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του ΕΣΝΕ (τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2009) κειμένου με τίτλο: ‘’Σύγκρουση και στρατηγικές διαχείρισης’’ (συγγραφή από το Φώτο Νικόλαο)
 6. Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή της νοσηλευτικής διημερίδας με θέμα: ‘’Φροντίδα: η ευρύτητα του νοσηλευτικού ρόλου’’,  που διενεργήθηκε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2009 στην πόλη της Καβάλας. Επίσης, τα ακόλουθα μέλη της Επιτροπής του Τομέα Διοίκησης Ν.Υ. συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ημερίδας:
  • Μπροκαλάκη Ηρώ (διάλεξη με τίτλο: ‘’Η ευρύτητα του νοσηλευτικού ρόλου’’)
  • Παναγιωτοπούλου Καλλιόπη (ομιλία με τίτλο: ‘’Η συνεχιζόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση ως παράγοντας ποιότητας στη φροντίδα υγείας’’)
  • Φώτης Θεοφάνης (ομιλία με τίτλο: ‘’Συναδελφική κακοποίηση στους χώρους εργασίας’’)
  • Ράμμου Πανωραία (ομιλία με τίτλο: ‘’Ενδυνάμωση προσωπικού: από το Α έως το Ω’’)

Στα πλαίσια της διημερίδας ο Τομέας Διοίκησης Ν.Υ. συμμετείχε και με Κλινικό φροντιστήριο με θέμα: ‘’Διαταραχές προσωπικότητας στον εργασιακό χώρο: αναγνώριση και στρατηγικές αντιμετώπισης’’.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

 1. Συμμετοχή στο 3ο Νοσηλευτικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων, που διενεργήθηκε στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα με το Φροντιστηριακό μάθημα με τίτλο ‘’Διαχείριση των συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον’’
 2. Διεξαγωγή της 10ης ημερίδας του Τομέα Διοίκησης Ν.Υ. στο Γ.Ν.Ν.Θ. ‘’ΣΩΤΗΡΙΑ’’ με θέμα: ‘’Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών: σύγχρονες τάσεις και πρακτικές’’ στις 20 Μαρτίου 2010.
 3. Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή της 5ης Πανθεσσαλικής νοσηλευτικής ημερίδας που θα διενεργηθεί στις 17 Απριλίου 2010 στην πόλη της Καρδίτσας. Επίσης, μέλη της Επιτροπής του Τομέα Διοίκησης Ν.Υ. θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις στο πρόγραμμα της ημερίδας.
 4. Συμμετοχή στο 37ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο, που θα διενεργηθεί από 3 έως και 6 Μαΐου 2010 στη Χαλκιδική με:
  • Στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: ‘’Διοίκηση αλλαγών στο χώρο των Υπηρεσιών Υγείας’’
 5. Διοργάνωση Φροντιστηριακού μαθήματος με θέμα: ‘’Ένταξη νεοπροσληφθέντων στο εργασιακό περιβάλλον’’ εντός του Σεπτεμβρίου 2010 σε νοσοκομείο των Αθηνών.
 6. Δημοσίευση κειμένων στο ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του ΕΣΝΕ. Έχουν εγκριθεί για δημοσίευση τα ακόλουθα κείμενα:
 • "Διαταραχές προσωπικότητας στον εργασιακό χώρο" (συγγραφή από το Φώτη Θεοφάνη)
 • "Μοντέλα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού" (συγγραφή από  την Παυλή Άννα)
 • "Ενδυνάμωση: ορισμός, έννοια και μεθοδολογία εφαρμογής" (συγγραφή από τη Ράμμου Πανωραία)

Σε αυτή την προσπάθεια η Επιτροπή του Τομέα Δκσης ΝΥ έχει ανάγκη την υποστήριξη όλης της νοσηλευτικής οικογένειας. Για το λόγο αυτό καλούνται τα εγγεγραμμένα μέλη του Τομέα αλλά και όσοι επιθυμούν, να εγγραφούν και να στηρίξουν το έργο της νέας Επιτροπής. Η εγγραφή στον Τομέα Δκσης ΝΥ είναι δυνατή με τη συμπλήρωση και αποστολή της φόρμας «Αίτηση Εγγραφής Μέλους» είτε ταχυδρομικώς είτε με fax στη Γραμματεία του ΕΣΝΕ.

Η δημιουργία του ανωτέρω Μητρώου Μελών θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή του Τομέα αφενός να γνωρίσει καλύτερα τη δυναμική του, αφετέρου να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με όσους επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της Τομέα.

Αγαπητή/έ συνάδελφε, είναι κατανοητό ότι για να γίνουν αλλαγές στον εργασιακό χώρο απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους. Μόνο τότε θα επιτευχθεί αλλαγή στην επαγγελματική συνείδηση και θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Για τον Τομέα Διοίκησης ΝΥ

Η Πρόεδρος

Ράμμου Πανωραία