12η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών


Στη φετινή έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών με τίτλο «Οι Νοσηλευτές μας, το Μέλλον μας: η οικονομική δύναμη της παροχής φροντίδας», το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) ζήτησε από εξειδικευμένους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους να αποκαλύψουν την αληθινή, πολυδιάστατη αξία της νοσηλευτικής στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση συνοψίζεται στην παρακάτω πρόταση « Η επένδυση σε θέσεις νοσηλευτικής, εκπαίδευσης και ηγεσίας έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετική απόδοση επένδυσης», που σημαίνει ότι κάθε ποσό που δαπανάται αποδίδει πολλαπλάσια.

Δυστυχώς, ισχύει και το αντίθετο: όπου υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στη νοσηλευτική, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης καταρρέουν, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν περισσότερο και δεν μπορούν να εργαστούν και το αποτέλεσμα είναι ότι οι οικονομίες στις χώρες όπου ζουν δεν αναπτύσσονται.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι όταν οι νοσηλευτές έχουν είναι υψηλά εκπαιδευμένοι και ικανοί να εργάζονται αυτόνομα σε όλο το φάσμα της πρακτικής τους, μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας που είναι ίση ή καλύτερη από αυτή που παρέχεται από άλλους επαγγελματίες, με χαμηλότερο κόστος.

Το μόνο που χρειάζεται η νοσηλευτική για να επιτύχει αυτά τα οφέλη για τις κοινωνίες είναι να επιτρέπεται στους νοσηλευτές να αναπτύσσονται σε ασφαλή περιβάλλοντα όπου θα έχουν ως βασική προϋπόθεση αρκετούς συναδέλφους και την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι.

Η παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτικών εμποδίζει τον κόσμο, όχι μόνο όσον αφορά τον στόχο «Υγεία για Όλους», αλλά και την ευημερία για όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι οι κυβερνήσεις να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα, να επενδύσουν στη νοσηλευτική και να καρπωθούν τα οφέλη που σίγουρα θα ακολουθήσουν.

Δείτε εδώ αναλυτικά